VIP MEDLEMSKAP
Njut av VIP-exklusiva fördelar! * Få VIP-exklusivt pris på alla artiklar* Gratis frakt inget minimum* Överraskande födelsemånad gåva* Specialerbjudanden den 19: e varje månad Läs mer

Gratis Frakt Beställningar Över 500 kr

Beställningar Över 500 kr

OEKO Certifierad

Giftfria Färgämnen

LilySilk
789789

Prenumerera & Få

5% RABATT

På artiklar med fullpris

Få senaste trender, uppdateringar och specialerbjudanden. Endast nya prenumeranter.
By filling in email address, I accept the sekretesspolicy.

SPARA EXTRA 5%
Prenumerera
Tack för prenumerationen!
Din kampanjkod på 5% rabatt är:
First5OFF
Det finns också i ditt email!

Silke vs Egyptisk Bomull

Om du har köpt sängkläder, vet du förmodligen redan de två främsta konkurrenterna på sängkläder: mullbärssilke och egyptisk bomull. Ibland kan det vara ganska svårt att välja mellan de två. I den här artikeln kommer vi att presentera en snabb jämförelse mellan de två textilierna som förhoppningsvis hjälper dig att välja ett val som passar bättre för dina behov. För enkelhets skull skriver vi mullbärssilke som "silke" och egyptisk bomull som "bomull" i den här artikeln.

- Värmehållande:

Vad som skiljer ett gott lakan från ett dåligt är dess förmåga att hålla temperaturen på en bekväm nivå. Det betyder att du kan hålla dig varm på vintern och hålla dig sval på sommaren. Mullbärssilke anses en bra isolator medan bomull är medioker i detta avseende. Det betyder att på vinteren tenderar kroppsvärmen att fly lättare genom ett egyptiskt bomullslakan medan på sommaren kommer extravärmen från utsidan inte att kunna tränga in i dina sidenlakan att nå dig. 

- Fuktabsorption:

En annan kapacitet som kan påverka sömnens komfort är fuktabsorptionsförmåga - ingen vill sova med massor av svett. Silke har den bästa fuktabsorptionsförmågan på marknaden för textilier på grund av silkefiberstrukturen. Om du svettas lätt på natten, är det ett bra alternativ att sova på ett sidenlakan, speciellt om du använder ett varmt täcke.

- Material Vikt & Släthet:

Det tredje stora kriteriet för bra lakan är hur det känns på din kropp och hud. Siden är känd för sin släthet och lätthet, och att sova på siden är extremt bekvämt. Bomull, även om det är ganska lätt, är betydligt grovare än silke i yta.

- Hälsofördelar:

Bortsett från de uppenbara fördelar som en god natts sömn medför, har sömn i silke några ytterligare förmåner som är till nytta för din kroppsliga hälsa. De flesta av dessa fördelar härrör från att silke är en naturlig fiber och därmed innehåller de essentiella aminosyrorna en mänsklig kropp behöver för olika ändamål såsom hudreparation och hårföryngring. Silke har den naturliga förmågan att utvisa oönskade ämnen som bakterier, svampar och andra insekter (som dammmider), vilket gör det naturligt hypoallergeniskt. Bomull är å andra sidan en växtfiber och måste behandlas innan den kan vävas som trådar. Det är inte hypoallergeniskt av naturen, men du kan ofta tvätta en bomullslakan för att minska eventuell ackumulering av allergener.

- Ursprungsort:

Mullbärssilke odlas huvudsakligen i Kina, Indien och Japan, och Kina producerar ungefär 60% -70% av världens mullbärssilke varje år. Det bästa mullbärssilke kommer från Kina. Egyptisk bomull, som sitt namn föreslår, härstammar från Egypten där bomullsplantor växer bra på grund av tillräckligt solstråle.

- Kvalitetsmätning och Kostnad:

Sidentyg säljs med sin momme vikt som mäts i gram per kvadratmeter. Siden av 19 momme eller högre anses vara av hög kvalitet. Ju högre momme vikt är, ju mer tät och ogenomskinlig blir silken. Bomullstyg säljs av dess trådantal, vilket mäts med antal trådar per kvadrattum. En bomullslakan med ett trådantal på 600+ anses vara anständigt. Generellt sett är silke av hög kvalitet dyrare än bomull av hög kvalitet, och som en långsiktig investering är silke ett värdefullt val.


Egyptiskt bomullslakan är det mer ekonomiska valet av de två, och trots att det inte erbjuder så mycket komfort eller lika många fördelar, är det fortfarande mycket anständigt när det gäller komforten mot priset. Om du inte är alltför oroad över priset och vill ha det absolut bästa, bör mullbärssilke definitivt tillfredsställa alla dina behov för bra sängkläder.